Puii de curcă, în primele săptămâni de viață, necesită un furaj special, echilibrat, brizurat, care să le ofere suportul optim pentru dezvoltare (NU POT FI HRĂNIȚI DOAR CU GRĂUNȚE ȘI GRÂU, chiar din primele zile de viață).
Așadar, avem grijă să producem furajul cât mai curat și calitativ posibil, obținut deasemenea din cereale, la care adaugăm complexul necesar de vitamine (putem face o paralelă aici, cu laptele praf complet, pe care îl administrează mămicile, bebelușilor, în primele zile din viață).
Tot în aceste săptămâni, puilor li se aplică vaccinurile și tratamentele necesare, fără de care marea majoritate a înnaripatelor, nu poate trăi și ajunge la maturitate (PENTRU CEI CARE NU ȘTIU, ORICE TRATAMENT SE ELIMINĂ DIN CORPUL PĂSĂRII ÎN MAXIM 14 ZILE – cei care susțin că reușesc să crească aceste specii de curcani, fără aceste tratamente, mint, deoarece rasele de carne nu se pot înmulți în gospodărie, deci implicit când achiziționează puii la vârsta de o zi din comerț, aceștia vin direct din incubație cu vaccinuri si tratamente aplicate).
Mai există o parte crescătorilor, care din dorința de a vinde scump și repede, apelează la numele de “BIO”, care știm cu toții cât de greu se omologhează!
Totuși, prin absurd, dacă dorești să crești păsări fără nici un tratament (deși nici la oameni nu este posibil acest lucru), să spunem că achiziționezi o sută de capete, mor în procent de șaptezeci, optzeci, la sută dintre ele și ajungi să vinzi doar zece sau douăzeci de bucăți. Întrebarea care se naște este: ce preț ar trebui să alegi, pentru a-ți acoperi toată cheltuiala, nu mai vorbim si de profit ?
Așadar, dupa depășirea acestor perioade critice, când viața puilor este stabilizată, se trece TREPTAT (brusc ar însemna un șoc furajer pentru ele – în principiu e același sistem ca și la copii) la „FURAJUL DE CASĂ”, format din: grâu, porumb, șrot de soia, șrot de floarea soarelui, ulei, vitamine (pentru cei care au un semn de întrebare și în privința vitaminelor, acestea sunt de regulă aceleași ca și la om; fără de ele, curcanii pot suferi diferite boli și accidente. De exemplu, lipsa calciului din oase, provoacă apariția fracturilor osoase, s.a.).
Noi, în ferma noastră, încercăm în permanență să le asigurăm un mediu curat și fără bacterii, cu un microclimat optim unei CREȘTERI SĂNĂTOASE a CURCANILOR:
– așternut curat în permanență, format din paie și talaș curat;
– sistem de apă potabilă permanent, racordat la sursa de izvoare TIMIȘEȘTI (una dintre sursele de apă potabilă, apreciate în zona Moldovei);
– furaj proaspăt măcinat, săptămânal;
– datorită faptului că deținem un mediu de creștere controlat, tratamentele păsărilor se aplică RAR și DOAR DACĂ ESTE NECESAR!
Foarte important de amintit, este faptul că STOPĂM orice fel de tratament cu multe zile înainte, de începerea SACRIFICĂRII (uneori chiar trec chiar și trei sau patru luni de zile, fără nici un tramament, din totalul de șase sau sapte luni, a vieții lor).

Deasemenea NU obișnuim să acordăm tratamente regulate și preventive!